Peľ kvetov zbieraný včelami sa nazýva obnôžkový peľ, lebo ho včielky prenášajú v špeciálnom ústrojenstve zadných nožičiek, niekedy zvaných košíčky. Hoci – pri pohľade z blízka – vyzerajú skôr ako rašpľa. Ak sú na úli nainštalované špeciálne zariadenia (peľochyty) na zber tohto včelieho „produktu“, peľ sa dostane k včelárovi v nesušenej forme. Po usušení sa skladuje na suchom a chladnom mieste, najlepšie vo vzduchotesnej sklenenej nádobe.
Peľ je vysoko biologicky aktívny. V závislosti od prevládajúceho druhu peľu v zložení „produktu“, získava špecifické účinky na organizmus. Napríklad hloh posilňuje srdcový sval a repík pomáha predchádzať kŕčovým žilám. Peľ si zachováva svoje liečivé vlastnosti asi dva roky a jeho najvyšší terapeutický účinok sa dosahuje prvých 6 – 8 mesiacov po zbere.
Obnôžkový peľ je z pohľadu jeho konzumácie surovina. Podobne, ako si ľudia vymysleli spôsoby úpravy surovín akým je varenie, pečenie, smaženie, praženie, marinovanie, kvasenie, nakličovanie a pod. aby vniklo energeticky využiteľné jedlo, aj včielky obnôžkový peľ upravujú a skladujú, aby vznikol energeticky využiteľný včelí chlieb – inak nazývaný perga.
Med sa používa na zvýšenie trvanlivosti peľu. Za týmto účelom rozpustite 150 g medu v pohári teplej vody a za stáleho miešania ho zohrievajte do 40 stupňov. Roztokom zalejte 1 kg suchého peľu. Všetko dôkladne premiešajte a naložte do sklenených nádob. Prikryté nádoby uchovajte na teplom mieste počas 4 až 6 dní na fermentáciu. Potom sa utesnia riadnymi viečkami a umiestnia sa na chladné miesto na dlhodobejšie uskladnenie. Nie však naveky. Ani kvasenú kapustu by ste si neuchovávali 10 rokov. (Neviem, pre koho je tento recept pôvodne určený. Asi pre nejaké sanatórium. Kilo peľu je fakt obrovské množstvo a pohár medového roztoku je zase k takému množstvu málo... Nie sme fanúšikovia obnôžkového peľu, ale ak sa dakedy dostaneme k realizácii tohto receptu, upravím ho podľa reálnych množstiev. Zatiaľ použite rozum asi takto: Zarobte si ten med vo vode. Nasypte si pol horčičáka peľových granuliek a dolejte tým zarobeným medovým sirupom. (Zvyšok vypite.) Ďalej postupujte podľa receptu a uvidíte, na ako dlho vám medicína vydrží.)
Včely používajú podobnú techniku. Z peľu vyrábajú pergu alebo včelí chlieb: Peľ uložia do plástov, pridajú nektár a vlastné sliny a potom všetko zalejú medom. Perga je trikrát účinnejšia než surový peľ získaný z peľochytu.
Bunky plástu obsahujúce včelí chlieb sa vyrežú, zamrazia, dôkladne rozdrvia a zalejú vodou. Voda spolu s plávajúcim voskom sa prefiltruje cez sitko a chlieb zostávajúci na dne sa vysuší a zaleje čistým medom.
zlepšuje chuť do jedla
tonizuje organizmus a zmiernenie únavu počas fyzickej aktivity
normalizuje spánok
stimuluje funkciu mozgu
normalizuje činnosť endokrinných žliaz
posilňuje srdcový sval a kapiláry
má mierny diuretický (močopudný) účinok
znižuje opuch a krvácanie
normalizuje črevnú mikrflóru
znižuje vnútroočný tlak
normalizuje krvný tlak
obnovuje kyslosť žalúdočnej šťavy
zmierňuje zápalové procesy v prostate a tráviacom trakte
zvyšuje počet červených krviniek v krvi
tlmí vývoj patogénnej mikroflóry v črevách
poskytuje omladzujúci a regeneračný účinok.
Peľ a perga sú indikované na použitie pri fyzickej námahe, intenzívnej duševnej práci, po operáciách a predchádzajúcich infekčných ochoreniach, ako aj pri liečbe mozgových ciev a peptických vredov.
Rozpustite 180 g medu v 8 dl vody. Po premiešaní sa do roztoku pridá 50 g peľu. Zmes by mala stáť niekoľko dní pri izbovej teplote. Užívajte 70 – 100 ml trikrát denne pred jedlom po dobu 30 – 40 dní.
V čistej (ale aktivovanej) forme sa užíva 1 čajová lyžička peľu trikrát denne, pol hodiny pred jedlom. Nesmie sa piť! Je to protizápalový a posilňujúci prostriedok, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém.
Aktivovaný peľ sa cucká v ústach dvakrát denne lyžička, 20 minút pred jedlom. Dĺžka kúry je 1 – 1,5 mesiaca.
Lyžička peľu sa zmieša s polievkovou lyžicou medu a užíva sa 2 – 3 krát denne bezprostredne po jedle. Dĺžka kúry je 1,5 mesiaca.
Dávka peľu (7 – 10 g) sa cucká v ústach trikrát denne, 20 minút pred jedlom. Dĺžka kúry je 20 dní.
30 g peľu zmiešaného s maslom alebo medom, ráno a večer po dobu 30 – 60 dní. Pre deti je dávka polovičná!
Denne rozpustite 0,5 – 2 g včelieho chleba. Na jednu kúru treba skonzumovať 40 g pergy. Dospelí štvrť lyžičky pergy denne nalačno. Tento liek pomáha stabilizovať imunitný systém počas chrípkového obdobia.
Perga sa užíva trikrát až štyrikrát denne, 2 – 4 g pol hodiny pred jedlom.
je peľ indikovaný ako látka obsahujúca vyvážené enzýmy, vitamíny, mikroelementy a fytohormóny, zlepšuje metabolické procesy v myokarde, znižuje zápaly v cievach, stabilizuje mikrocirkuláciu a obnovuje svalové tkanivo v zvyškovom období po infarkte myokardu. Predpisuje sa 1 lyžička 3 krát denne.