Jej meno – ako v slovenčine, tak v angličtine (royal jelly) – pochádza z toho, že je hlavnou potravou pre včeliu matku (angl. queen bee), ktorá ňou je kŕmená od larvičky až po smrť. Len matky vo včelstvách pripravujúcich sa na rojenie sú pár dní na diéte, aby neboli ťažké a mohli lietať. Larvičky do tretieho dňa života sú ňou kŕmené všetky. Laicky povedané. Včelári by nás ale vyviedli z omylu, že kašička, ktorou sa kŕmia budúce robotnice, je trochu iná a nazýva sa kŕmna – nie materská.
Materská kašička je mliekoidný výlučok hltanových žliaz mladušiek vo veku 6 – 14 dní tzv. kojičiek (spisovne dojčičiek). Je to priesvitná smotanovožltá – staršia až jasnohnedá – hmota kašovitej konzistencie a slabo výraznej vône. Materská kašička pôsobí na rýchly vývoj matky a dáva jej obdivuhodnú schopnosť klásť takmer neuveriteľné množstvo vajíčok a žiť neporovnateľne dlhšie ako ostatné včely. Tieto poznatky viedli k tomu, že materská kašička sa začala po objavení chemicky skúšať a potom využívať ako liečivo a ako doplnok stravy.
Je to koncentrát výživných látok: vitamínov skupiny B, uhľohydrátov, bielkovín, aminokyselín, mastných kyselín, vitamínov a minerálov ako železo, vápnik, mangán, zinok... Jej presné zloženie (ako aj ostatných včelích produktov) sa líši v závislosti od prostredia, v ktorom včelstvo žije. Obsahuje špecifickú mastnú kyselinu, kyselinu 10-hydroxydecénovú (10-HDA), ktorá sa používa na určovanie jej kvality.
Materskej kašičke sa pripisujú mnohé vlastnosti a odporúča sa najmä tým, ktorí potrebujú načerpať energiu a vitalitu. Skrátka zázrak, ktorý nám príroda dáva, aby prispel k ľudskému blahu. (No neviem, príroda nám dáva všeličo, ale konkrétne materskú kašičku jej určite rveme z rúk.)
Materská kašička sa používa na:
zlepšenie metabolizmu
omladenie tela
normalizáciu funkcií endokrinných žliaz vrátane pohlavných žliaz (pri predmenštruačnom syndróme (PMS), neplodnosti, proti príznakom menopauzy a iných hormonálnych nedostatkoch)
normalizáciu krvného tlaku
zlepšenie spánku a chuti do jedla
prevenciu neplodnosti
zmiernenie fyzickej a duševnej únavy
hojenie popálenín a trofických vredov
potlačenie patogénnej mikroflóry, vrátane mycobacterium tuberculosis a stafylokokov
pri sennej nádche
cukrovke
obezite,
suchom oku
a na mnohé iné účely, ale bez vedeckých overení.
Najnovšie vedecké výskumy vraj ukazujú, že včelia matka nenadobúda svoje „nadštandardné“ vlastnosti tým, čo materská kašička obsahuje, ale práve tým, čo oproti strave včelích robotníc neobsahuje – flavonoidy.
Pri perorálnom použití je bežne dobre tolerovaná ale samozrejme astmatici a alergici by sa do jej užívania púšťať nemali. MK má aj antibiotickú zložku a tá vraj likviduje aj baktérie črevného mikrobiómu. No, všetkého veľa škodí.
Pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení obnovuje materská kašička mikrocirkuláciu, upravuje lipidový profil krvi, stimuluje metabolizmus bielkovín a nukleotidov v srdcovom svale, upravuje krvný tlak (v závislosti od dávky ho zvyšuje alebo znižuje), zlepšuje kontraktilitu myokardu, spomaľuje starnutie. MK sa užíva pod jazyk na špičku lyžičky ráno a popoludní, nie väčšie množstvo, než z jednej materskej bunky denne! Kúra trvá 2 – 3 týždne.
Zber materskej kašičky je veľmi náročný proces. Ako pre včielky, tak pre včelára. Najlepšie je, keď sú včelstvá nachystané na rozmnožovanie (rojová nálada). Najprv musí nechať včelstvo alebo jeho časť osirieť, čiže ho pripraviť o matku. Je to vlastne poranenie včelstva – odobratie jeho životne dôležitého orgánu. Do takéhoto bezmatečného včelstva sa potom vloží séria umelých materských buniek so včelími larvičkami, ktoré sa musia vziať z iného včelstva s kladúcou matkou, a to za plnej medovej znášky. Osirelé včelstvo sa snaží samo zahojiť, čiže sa včielky snažia vychovať si náhradnú matku, a tak začnú (cudzie) larvičky v umelých materských bunkách kŕmiť materskou kašičkou.
Tretí deň od vloženia série je v materských bunkách materskej kašičky najviac. Ani o deň skôr, ale ani o deň neskôr – pretože larvička rastie. Preto sa odber MK musí urobiť na tretí deň, aj keby padali traktory (nielen na včelára, ale aj na včely). MK sa buď odsáva, alebo vyberá lyžičkou (nie čajovou) a treba sa (predtým) ešte zbaviť tej larvičky. Z jednej materskej bunky sa takto získa iba ¼ g materskej kašičky. Po odobratí sa séria môže zopakovať, čiže znovu vložiť do buniek larvičky. Na nazbieranie znateľného množstva MK treba tento postup opakovať niekoľkokrát.
Série môžu bežať aj tri paralelne – deň po dni, čo znamená každodenné vyrušovanie včelstiev (jednak produkujúcich MK, jednak poskytujúcich larvičky) a neustály stres z hroziaceho zániku pochádzajúci z permanentnej absencie esenciálne dôležitého prvku včelstva – matky. V prírode je totiž včelstvo bez matky odsúdené na zánik. Spomínaným vyrušovaním sa nemyslí len „návšteva“ úľa. Ide o narušenie jeho integrity a jeho komunikačných vlastností, ako sú pachy a rezonančné vlastnosti zapropolisovaného dreva, ktoré sú tým denne zničené a včielky ich denne začínajú znova budovať.
Vyprodukovať takéto množstvá MK je pre včielky neprirodzené a veľmi náročné. Ako už bolo spomenuté, v prirodzenej rodine produkujú materskú kašičku 6 – 14-dňové mladé včielky. V rodine pripravenej o matku na dlhú dobu sa mladé včeličky neliahnu (nemá kto klásť vajíčka), a tak sú nútené kašičku produkovať včielky, ktoré sú na to staré a mali by sa už venovať iným úlohám.
V našich krajinách sa pri tejto náročnosti odber neopláca, pretože V Číne a v Turecku majú vraj znásilňovanie včelstiev na vysoko sofistikovanej úrovni a tak je nízka cena čínskej MK nedosiahnuteľná. Určite bude nedosiahnuteľná aj jej nekvalita, pretože v normálnom režime včielky vyrábajú MK z prírodných zdrojov a nie z utilitárneho dokrmovania. Jedna francúzska firma údajne dováža 200 ton vysokokvalitnej MK ročne, za primeranú cenu, z Mongolska. Vydeľme si 200 ton : 1/4 gramu = 800 000 000, čiže osemsto miliónov odsatých materských buniek.
Asi nebudem preháňať prirovnaním, že získavanie MK nie je ako podojiť kravu. Pre včelstvá je asi tak invazívne, ako keby vám každý deň niekto rozbil okno do ulice len preto, že si chcel poznamenať niečo na papierik a z chodníka uvidel, že za oknom na parapete máte položené pero, ktoré potreboval. Tiež by vás to nezabilo! Ale ten fyzický pocit prievanu a psychický pocit ohrozenia musí byť na nezaplatenie.
Včelári, ktorí MK odoberajú mi asi nebudú odporovať. Iste majú zážitok zvýšenej potreby bránenia sa (takpovediac agresivity) u dotknutých včelstiev.
Viem, že keď si dávam bravčové na dubákovej omáčke, nemám šajnu, čo trhová ekonomika vyvádzala s tým prasiatkom. Je to dôsledok nášho falošného pocitu oddelenosti a je dobré si byť toho vedomí aj pri capkaní si krémiku s materskou kašičkou na tvár.Limitujúcim faktorom produkcie materskej kašičky (popri aktuálnej trhovej cene a prácnosti jej získavania) je jej skladovateľnosť, keďže pomerne rýchlo podlieha skaze. Hneď po odobratí ju treba umiestniť do tmavej nádoby a uskladniť pri teplote 0 až 5 °C. Pri tejto chladiarenskej teplote vydrží bez výrazných degradačných zmien maximálne pol roka. Skladovateľnosť sa dá predĺžiť vysušovaním mrazom, tzv. lyofilizáciou, keď sa zo zmrazenej materskej kašičky vákuovo odparí voda. Vo včelárskej praxi nájdu uplatnenie malé laboratórne lyofilizátory. Vzniknutý prášok je veľmi hygroskopický a treba ho skladovať vo vzduchotesných obaloch. Pred použitím sa prášok rozmieša vo vhodnom rozpúšťadle (napr. vo vode).
Na zachovanie všetkých vlastností sa odporúča príprava alkoholovej emulzie. Na 90 ml alkoholu ide 10 g kašičky.
Stabilizácia materskej kašičky sa dá dosiahnuť aj jej primiešaním do medu v množstve 1 až 2 %, čím sa zastaví jej enzymatická aktivita.